Minho
V oblasti u pobřeží mezi městem Porto a španělskými hranicemi se vyrábí jednak vinho verde (DOC - rozlohou největší v Portugalsku) a také regionální vína (Vinho Regional Minho). Tradiční způsob pěstování zahrnoval mj. vedení révy po pergolách a někdy i po kmenech stromů, ale postupně se zavádějí moderní způsoby pěstování známé odjinud. Vinho verde, "zelené víno", není další druh vína nebo víno nezralé, jak se někdy uvádí, ale pouze specifické víno z této oblasti, které je buď bílé (vinho verde branco), růžové (v.v.rosado) nebo červené (v. v. tinto). Sklízí se zralé v polovině září a některá bílá vína z této oblasti jsou považována za jedna z nejlepších v Portugalsku. Vinho verde je svěží, jemně perlivý nápoj s nízkým obsahem alkoholu (8—11,5%), představující ideální osvěžení pro horké letní dny. Mezi bílé odrůdy vinho verde patří Alvarinho (vyrábí se i jednoodrůdová vína), Loureiro, Pederna a Trajadura, která jsou většinou míchána. Méně známá červená vína se vyrábí z odrůd Espadeiro a Azal Tinto, a i když se ho každoročně vyrobí více než bílého, většina se ho zkonzumuje v oblasti, neboť se výborně doplňuje s regionální gastronomií.
Trás-os-Montes, Douro a Porto
Oblastí na horním toku řeky Douro je kraj Trás-os-Montes, do kterého geograficky spadají jak DOC Douro a Porto, tak DOC Chaves, Valpaços, Planalto Mirandes a vína regionální. Tichá vína z Doura, vyráběná z přebytků či v ročnících nevhodných k výrobě vína fortifikovaného, stála mnoho let ve stínu portského. Od 50. let 20. století však zaznamenala postupnou rehabilitaci, přičemž v 90. letech se plně etablovala na trhu coby svébytný produkt tohoto krásného kraje.
DOC Douro zahrnuje podoblasti Baixo Corgo, Alto Courgo a Douro Superior. Sahá od španělských hranic dolů podél řeky Douro a končí asi 90 km před městem Porto, kde se tyčí pohoří Serra de Marao, chránící oblast před vlivem Atlantického oceánu. Nejdeštivější oblastí regionu Douro je tak dolní Corgo, a naopak nejsušší a vůbec nextrémnější podmínky poskytuje klima horního Doura, ve vnitrozemí u hranic se Španělskem.
Pitoreskní krajina, dodnes plná stop pradávné kultivace v podobě starých teras a podpůrných zdí, byla v r. 2006 zařazena na seznam světového dědictví UNESCO.
Beiras
V oblasti ležící mezi severním a středním Portugalskem najdeme vedle vín regionálních také DOC Távora-Varosa, Lafoes, Beira Interior, Dao a Bairrada.
DOC Dao bylo vymezeno již kolem r. 1908 a patří mezi nejslavnější vinařské oblasti Portugalska. Tuto náhorní oblast s průměrnou nadmořskou výškou 500 m chrání před větry z Atlantiku i před vlivy ze Španělska četná pohoří, což vytváří specifické klima. Téměř všechny půdy jsou žulovité s malým množstvím šedé středozemní břidlice. Nejdůležitější červenou odrůdou je zde Baga a Touriga Nacional, ze které se poslední dobou také vyrábí odrůdová vína, pak Tinta Roriz, Alfrocheiro Preto a Jaen. Mezi bílými najdeme převážně Encruzado, Assario a Bical.
Druhou proslavenou oblastí je DOC Bairrada, převážně jílovitý kraj ležící mezi Daem a oceánem. Nejtypičtější odrůdou je zde Baga, která prokázala vynikající schopnost zrání. Z bílých jmenujme Maria Gomes a Bical, které se též používají pro výrobu vynikajících šumivých vín, jež Bairradu proslavila společně s pečeným selátkem.
V méně známé oblasti DOC Beira Interior, s převážně žulovo-břidličnatým podložím, se vína vyrábí hlavně z červené odrůdy Rufete (pěstované také v Douru), Touriga Nacional a Tinta Amarela. Mezi bílými vyniká Síria, dávající vínům ovocnost a jemnost.
Tejo
Dříve zvaná Ribatejo, tato úrodná oblast podél řeky Tejo představuje přechod mezi hornatým severem a jižními planinami. Zatímco pravý břeh (podoblasti Tomar, Santarém a Cartaxo) se blíží Estremaduře, levý břeh (podoblasti Chamusca, Almeirim a Coruche) již předjímá sousední Alentejo.
Kvůli blízkosti Lisabonu se zde odpradávna vinná réva pěstovala ve velkém objemu. V současnosti je stále většina produkce určena k prodeji přímo ve vinařstvích a jen 15% zdejších vín je nějakým způsobem certifikováno. Zcela převažují bílá vína. Poslední dobou je ovšem důraz kladen také na kvalitu, mnohé podniky modernizovaly výrobu, takže se region postupně dostává mezi renomované vinařské oblasti Portugalska.
Vyrábí se zde jak DOC Tejo tak Vinho Regional Tejo. Z převažujících bílých odrůd jmenujme Fernao Pires a Arinto, červeným odrůdám kraluje Castelao Frances. Progresivní podniky však v minulých letech vysázely také mnoho cizích odrůd, zvláště Chardonnay, v červených Cabernet Sauvignon, Syrah, Merlot a odrůdy, které se osvědčily jinde v Portugalsku - například Touriga Nacional a Tinta Roriz. Kvůli předepsaným podmínkám pro udělení statutu DOC v dnešní době vinice zapsané pro výrobu regionálních vín dvakrát převyšují vinice pro výrobu vín DOC.
Lisboa
Donedávna pod jménem Estremadura, tento pobřežní pás, táhnoucí se od Lisabonu na sever, geograficky zahrnuje vedle regionálních vín Lisboa také devět vinařských DOC (Encostas de Aire, Alcobaça, Óbidos, Alenquer, Arruda, Torres Vedras, Bucelas, Carcavelos, Colares) a DOC Lourinha pro aguardente. Nejvíce pěstovanými červenými odrůdami jsou Camarate, Tinta Miúda, Preto Martinho a Periquita, z bílých Fernao Pires, Vital a Arinto.
Vinná réva v DOC Colares roste na písku s jílovitým podložím. Díky tomuto specifiku je v Colares údajně jediná neroubovaná réva v Evropě, neboť révokaz (fyloxera), který v 19. století zdecimoval všechny evropské vinice, se skrz písek ke kořenům révy nedostal. Roste zde odrůda Ramisco, ze které v nedaleké DOC Carcavelos zase vyrábí alkoholizované, dezertní víno. Známá bílá vína z Bucelas, asi 40 km severně od Lisabonu, jsou vyráběna především z odrůdy Arinto.
Terras do Sado
Na poloostrově Setúbal jižně od Lisabonu a v rozsáhlé pobřežní oblasti pod ním se vyrábí regionální vína Terras do Sado (Sado je řeka, ústící zde široce do Atlantiku). Spadá sem i úzce vymezené DOC Setúbal (alkoholizované dezertní víno) a DOC Palmela. Mezi červenými odrůdami regionu naprosto převládá Periquita (zvaná též Castelao Frances), v bílých vyniká Fernao Pires.
Alentejo
Sušší oblast zaujímající téměř 1/3 rozlohy Portugalska poskytuje hroznům dostatek slunce, vína jsou koncentrovaná a plná.
Spolu s vinhos verdes tvoří alentejská vína přes 60 % prodávaných vín na domácím trhu. Po recesi způsobené intenzivní obilnářskou politikou po 2. světové válce (vinice byly likvidovány, aby se na jejich místě mohlo pěstovat obilí) přinesla 80. a hlavně 90. léta dynamický rozvoj vinařství v regionu, a zdejší vína se umístila na naprosté špičce portugalského vinařství. Vedle Vinho Regional Alentejano se zde vyrábí víno DOC Alentejo (podoblasti Portalegre, Borba, Évora, Redondo, Reguengos,
Granja-Amareleja, Vidigueira a Moura).
Algarve
Algarve je jižní pobřeží Portugalska a zahrnuje 4 oblasti DOC: Lagos, Portimao, Lagoa a Tavira. Vyrábí se zde především plná červená vína, která však nepatří mezi nejvyhledávanější.
Madeira
Hlavní ostrov stejnojmenného souostroví v Atlantickém oceánu tvoří samostatnou DOC. Na svazích, těžko přístupných pro jakoukoli mechanizaci, se pěstuje réva pro výrobu fortifikovaného vína madeira.
Azorské ostrovy
Zahrnují DOC Biscoitos (na ostrove Terceira), Pico a Graciosa (na stejnojmenných ostrovech), rozložené na třech z devíti ostrovů souostroví.